Един много вкусен топинг в три варианта:
1. Домашно приготвен от мляко и захар
Продукти:
2,5 л прясно мляко (най-добре домашно)
0,5 л течна сметана
1 кг кристална захар (може кафява)
2/3 ч.л. сода бикарбонат
Млякото, сметаната и захарта се варят в дебелостенна тенджера до пълното разтваряне на захарта. Добавя се содата. Оставя се да къкри до сгъстяване и потъмняване до цвят - светъл карамел. Внимавайте да не загори или прекипи. Пробата за гъстота е както при другите видове сладка - капка върху студена чинийка или в чаша студена вода...След като изстине се прехвърля в бурканчета и се ползва по предназначение.
2. Бърз вариант с кондензирано мляко
Продукти:
100 г краве масло
100 г захар
1 кутия подсладено кондензирано мляко
Захарта се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква енергично. Сместа започва буйно да ври, затова трябва да се внимава. Изсипва се подсладеното мляко и се бърка докато сместа стане хомогенна и се сгъсти. Отнема около 10-15 мин.
3. Варене на кутия кондензирано мляко на водна баня
Как се прави - вижте кличето :)
Време за приготвяне 3-4 часа
За ароматизиране може да добавите 2-3 с.л. Бейлис или малко ванилия.
Използва се за сладоледи, кремове за торти, пълнежи на кифли, сладкиши, плодови салати, на палачинки, гофрети,мъфини...
Няма коментари:
Публикуване на коментар