вторник, 5 май 2009 г.

Агнешки котлети на скара с ментово песто

Кулинарно предложение за Гергьовден



Агнешки котлети на скара с ментово песто

Продукти:

2 кг агнешки котлети,  8 до 10 бр
1 супена лъжица зехтин 
1 супена лъжица краве масло
1 чаена лъжица сух риган 
1 / 2 чаена лъжица сушена мащерка 
1 чаена лъжица сушен розмарин 
1 чаена лъжица прясно смлян черен пипер 
1 / 2 чаена лъжица сол 


Ментово песто:

2 скилидки чесън 
3 / 4 чаша пресни листа босилек 
1 1 / 2 чаши  листа мента, (може джоджен)
3 / 4 чаша  листа магданоз 
1 / 4 чаша борови ядки 
1 / 2 чаша настърган пармезан 
1 / 2 чаена лъжица сол 
1 / 2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер 
1 / 4 чаша зехтин

Приготвяне:

Намажете котлетите с краве масло.
В купичка разбъркайте подправките: риган, мащерка, розмарин, черен пипер и сол със зехтина. Втрийте сместта в котлетите.
Оставете ги 10 мин на стайна температура. 

Докато те си почиват, пригответе пестото:

Пасирайте чесъна, боровите ядки и половината зеления за 30 сек, добавете и останалите подправки, повторете упражнението. Прибавете пармезана, сол, черен пипер и пасирайте отново. По време на пасирането бавно добавяйте зехтина до желаната гъстота.

Котлетите на скарата до апетитно зачервяване, заливате с пестото и гарнирате с картофи (пържени или на фурна).Може да ги гарнирате и с мармалад от лук.

Вариант: Преди да метнете котлетите на скарата, може да ги увиете в попарени лозови листи. Развиват се 5 мин след изпичането и се заливат с пестото. 






Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар