Кулинарно предложение за Гергьовден
Агнешки котлети на скара с ментово песто
Продукти:
2 кг агнешки котлети, 8 до 10 бр
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица краве масло
1 чаена лъжица сух риган
1 / 2 чаена лъжица сушена мащерка
1 чаена лъжица сушен розмарин
1 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1 / 2 чаена лъжица сол
Ментово песто:
2 скилидки чесън
3 / 4 чаша пресни листа босилек
1 1 / 2 чаши листа мента, (може джоджен)
3 / 4 чаша листа магданоз
1 / 4 чаша борови ядки
1 / 2 чаша настърган пармезан
1 / 2 чаена лъжица сол
1 / 2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1 / 4 чаша зехтин
Приготвяне:
Намажете котлетите с краве масло.
В купичка разбъркайте подправките: риган, мащерка, розмарин, черен пипер и сол със зехтина. Втрийте сместта в котлетите.
Оставете ги 10 мин на стайна температура.
Докато те си почиват, пригответе пестото:
Пасирайте чесъна, боровите ядки и половината зеления за 30 сек, добавете и останалите подправки, повторете упражнението. Прибавете пармезана, сол, черен пипер и пасирайте отново. По време на пасирането бавно добавяйте зехтина до желаната гъстота.
Котлетите на скарата до апетитно зачервяване, заливате с пестото и гарнирате с картофи (пържени или на фурна).Може да ги гарнирате и с мармалад от лук.
Вариант: Преди да метнете котлетите на скарата, може да ги увиете в попарени лозови листи. Развиват се 5 мин след изпичането и се заливат с пестото.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар