неделя, 17 май 2009 г.

Соленки с майонеза

У дома не купуваме крекери, освен за паниране на едни лесни и вкусни пилешки хапки.
Приготвям икономични, пикантни и бързи,(освен че стават бързо и бързо се изяждат ;) соленки с майонеза. Рецептата получих преди доста години от Меги, за което отново и благодаря!


Продукти:

500 г брашно
250 г сирене
2 опаковки от 250 г обикновена майонеза

Приготвяне:
От съставките замесваме тесто. Разточваме кора с дебелина около 1 см и изрязваме формички по желание. Редим в тава върху хартия за печене, може и плътно едни до други - не се слепват защото бухват нагоре, не настрани. Печем 8-10 мин на силна фурна до златисто.

Може брашното да е наполовина пълнозърнесто. Ако ги искате по-пикантни, добавете 1/2 ч.л. горчица, може и малко синьо сирене, ким, маково семе или сусам. Чудесно мезе за бира и вино.

Бон апети!

5 коментара:

  1. Ще я пробвам тази рецепта, изглежда наистина лесно и вкусно - една неустоима комбинация ;)

    А споменатите по-горе "лесни пилешки хапки" има ли ги също някъде тук описани?

    ОтговорИзтриване
  2. Ето пилешки хапки. Пилешко месо нарязано на хапки. Мариновано за 1 час в соев сос и каквато подправка обичате.
    Пане: 3 яйца 1 газирана вода, няколко капки лимон, сол, брашно да стане кексово тесто.
    Разбиваме жълтъците с газираната вода отделно белтъците с капките лимон, смесваме и с леко бъркане прибавяме брашното да стане - по-гъсто от кексово тесто.
    Овалваме хапките и пържим. Това е лесно и много вкусно. Тази панировка е универсална - сирене, кашкавал...и всичко за каквото се сетите. :)

    ОтговорИзтриване
  3. tova sas solenkite zvuchi interesno.shte gi probvam oshte utre

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептата е стара и изпитана-знам ч от майка ми и няма грешка.Благодаря ,че ми я припомнихте!

    ОтговорИзтриване