Обичате ли гювеч?
Поне 80% ще отговорят дружно – Неее!
Мъжете, отслужили казарма, защото са го намразили покрай пишман готвача, който го е варил в голям казан, без да влага грам желание или творчество; жените – защото погрешно си мислят, че им вреди на фигурата J
Имах един учител по география в седми клас. Колкото пъти обърквахме нещо по картата или на изпитване и той възкликваше: „ И какво сега, пак ми забърка тюрлю-гювеч паприкаш!”. Явно и той е бил войник с некадърен готвач J
Аз пък, открай време обичам гювеч. Особено с овнешко и с много различни зеленчуци.
Може да се приготви и с по-тлъсто телешко, то тук си е говеждо, ама да не придиряме толкова, пък и с говеждо по-вкусно става.
Най-хубавата рецепта за гювеч научих от съпруга си.
Ето я и нея:
Продукти:
1 кг тлъсто овнешко
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 глава стар чесън на скилидки
200 г грах
200 г зелен боб, жълт и зелен
200 г бамя
1 патладжан
2 тиквички
300 г домати
250 г пипер, зелен и червен
2-3 моркова на шайби
1 ябълка на кубчета
1 връзка магданоз- половината в гювеча, другата половина за наръсване
500 г картофи
сол на вкус, малко червен пипер - от други подправки няма нужда, за да се почуства аромата на съставките
Мазнина, ако месото е достатъчно тлъсто – не е необходима. Иначе – ½ ч.ч. зехтин
Приготвяне:
Месото и зеленчуците се нарязват на едро. Скилидките чесън – цели. Ягоридата - също. Магданоза накълцан. Всичко това в гювеча и на слаба фурна докато остане на мазнина. Сваля се капака и се запича, ако не е добре запечено. Ръсим магданоз и сервираме – гювеча на масата J
Да ви е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар