понеделник, 6 април 2009 г.

Тюрлю-гювеч









 

      Обичате ли гювеч? 

      Поне 80% ще отговорят  дружно – Неее!  

      Мъжете, отслужили казарма, защото са го намразили покрай  пишман готвача, който го е варил в голям казан, без да влага грам желание или творчество; жените – защото погрешно си мислят, че им вреди на фигурата J

     Имах един учител по география в седми клас. Колкото пъти обърквахме нещо по картата или на изпитване и той възкликваше: „ И какво сега, пак ми забърка тюрлю-гювеч паприкаш!”.  Явно и той е бил войник с некадърен готвач J

     Аз пък, открай време обичам гювеч. Особено с овнешко и с много различни зеленчуци.

     Може да се приготви и с по-тлъсто телешко, то тук си е  говеждо, ама да не придиряме толкова, пък и с говеждо по-вкусно става.

     Най-хубавата рецепта за гювеч научих от съпруга си.

     Ето я и нея:

     Продукти:

     1 кг тлъсто овнешко

     3 връзки пресен лук

     1 връзка пресен чесън

     1 глава стар чесън на скилидки

     200 г грах

     200 г зелен боб, жълт и зелен

     200 г бамя

     1 патладжан

     2 тиквички

     300 г домати

     250 г пипер, зелен и червен

     2-3 моркова на шайби

     1  шепа ягорида, (зелено грозде)

     1 ябълка на кубчета

     1 връзка магданоз- половината в гювеча, другата половина за наръсване

     500 г картофи

     сол на вкус, малко червен пипер - от  други подправки няма нужда, за да се почуства аромата на съставките

      Мазнина, ако месото е достатъчно тлъсто – не е необходима. Иначе – ½ ч.ч. зехтин

 

     Приготвяне:

     Месото и зеленчуците се нарязват на едро. Скилидките чесън – цели. Ягоридата - също. Магданоза накълцан. Всичко това в гювеча и на слаба фурна докато остане на мазнина. Сваля се капака и се запича, ако не е добре запечено. Ръсим магданоз и сервираме – гювеча на масата J

     Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар