събота, 4 април 2009 г.

Най-вкусната шкембе-чорба

 

    Научих се да я правя в едно заведение тип закусвалня, където кандидатставах за барман, (спешно се нуждаех от работа), но съпругата на собственика се беше захванала с това, а току-що бе напуснала единствената им готвачка и ми предложиха да стана "главен" готвач. Приех, къде ще ходя, пък и открай време обичам да готвя.
    Никой обаче не ме бе подготвял да готвя в огромни тави, тенджери и казани :), ставане в 4.30 сутринта :( ,(мъкааа, мъка), почистване, разфасовка и транжиране на индустриални количества продукти!... и така цяло лято.
     Та от тогава ми е и рецептата за шкембе-чорбата. Там я готвех в казан, но по-долу ще ви напиша рецептата в количества за семеен обяд, вечеря или закуска след запой :)))
     
     Продукти:
     2 кг телешко шкембе (по възможност с повечко дамар)
     1 глава лук
     4-5 с.л. брашно
     50 ml олио
     50 г краве масло
     червен и черен пипер
     сол на вкус
     1 l прясно мляко
     2 глави чесън
     натрошени леко запечени, сухи червени люти чушлета
     оцет

     Приготвяне:
     Добре почистеното и измито шкембе се вари в подсолена вода до готовност, (най-добре в тенджера под налягане, че иначе отидоха 3-4 часа :). Изважда се и се реже на дребно. Връща се в тенджерата.
    Лукът се настъргва на най-ситното ренде и се задушава в олиото и маслото, добавя се брашното и се пържи до златисто. Дърпа се от огъня и се пръжва и червения пипер. Разрежда се с бульон и се изсипва в тенджерата при непрекъснато разбъркване за да се избегнат бучиците. Наливаме млякото,  разбъркваме и оставяме известно време да къкри. Солта и черния пипер - на вкус.
      Сервираме поръсена с натрошени люти чушки и маринован поне 2 ч  в оцет счукан чесън.




     

 С добре зачервен топъл краещник е най-добрият лек срещу махмурлук ;)




P.S.  Ако решите, че шкембето е повече от необходимото за чорба, отделете част от него и го пригответе или само с краве масло и червен пипер - за кратко във фурната, или с масло, задушени гъби и кашкавал, - пак запечено до разтапяне на кашкавала. Страхотно мезе е за всякакъв добре изстуден алкохол. Започвате с него и свършвате на сутринта пак с шкембе-чорба :)


51 коментара:

  1. Браво, това се казва ядене, вкусно. И лесно.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ми разрешите, ще добавя още една екстра.
    Преди време в служебния стол на Софийския затвор един готвач - затворник - беше за ПТП или нещо подобно, правеше невероятна шкембе-чорба. Тайната се оказа посочената по-горе глава лук, настъргана на ситно и 3-4 средно големи моркова, също настъргани и всичко това запържено в олио с доста червен пипер /на вкус/. НО, ВНИМАНИЕ - така приготвената запръжка се прецежда и в шкембе чорбата се слага само олиото.
    Още един път - Добър апетит !

    ОтговорИзтриване
  3. Да, това с прецеждането на запръжката го правех в заведението. Взема се едно сито-тип гевгир, потапя се до половината в бульона и запръжката се претрива през него. Целта пак е да няма бучки от брашното в чорбата. Но за нормална тенджера не е необходимо, според мен. Повечето не добавят брашно, но то придава на бульона една кадифена плътност...Пък и не е нужно да консумираме шкембе-чорба през сламка, нали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правиш голяма грешка като изхвърляш запържения лук и моркови,аз лично ги добавям към бульона и става превъзходно

      Изтриване
  4. "Повечето не добавят брашно, но то придава на бульона една кадифена плътност..."

    В моя дом не ядат карантия, само аз. Та затова ходя специално да хапна шкембе в заведение.
    Е където и да го ям все слагат тъпото брашно за сметка на млякото. По-евтино е нали, но заведението губи от това. Губя и аз, защото няма къде да хапна хубава шкембе чорба.

    ОтговорИзтриване
  5. Ако брашното е с мярка, не е за сметка на вкуса и качеството. В мярката му е майката :)

    ОтговорИзтриване
  6. Трябва да се изхвърли първата вода в която варите шкембето и да го сварите пак в нова за да не мирише а аз дори бих изхвърлил и втората

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако може изхвърли и петата вода а после изхвърли и шкембето

      Изтриване
    2. az sum na 19 godini momiche i ne sum chuwala za izxwarlqne na wodata a ti koi znae na kolko si ... :D kato shte ti mirishe wodata po dobre ne qsh shkembe chorba :D

      Изтриване
  7. Имало едно време един цар...Излязъл от двореца предрешен да пообиколи тук-там и да види как живее народа. По някое време огладнял и хапнал в една гостилница шкембе-чорба.
    Когато се прибрал, пратил да му доведат главния готвач и здравата го нахокал, че през всичките години нито веднъж не му предложил такава вкусна шкембе-чорба като тази в кръчмата.
    Запретнал ръкави готвачът и след няколко часа на трапезата на царя димяла чорба, приготвена по всички правила на изкуството - шкембето мито, трито, избелено, варено в една, че две, че в три води...
    Кусал си царят - не му харесала...
    И така - няколко пъти.
    Разгневил се царят и заплашил готвача, че ако още веднъж чорбата не е както той иска, ще го даде на палача...
    Готавачът изпаднал в паника. Бил сигурен, че не може да угоди на капризния си господар и решил, че след като така и така ще мре, поне да си отмъсти приживе. Сготвил царската шкембе-чорба с непочистена карантия.
    А царят? Царят ял така, че ушите му плющели :)
    - Трябваше да се страхуваш за главата си, за да ми приготвиш най-после такава вкусна чорба, каквато ядох в гостилницата - рекъл той на слисания готвач...:D
    ( В кръга на шегата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Румен Александров6 април 2009 г., 8:59

    Нека и аз се обадя. На тоя, дето иска да изхвърля водата от шкембето бих му ударил 200 тояги. На голо.
    За лука бих поспорил, но да приемем, че става.
    А за брашно не трябва и да се помисля - използват го невежите готвачи с високо самочувствие (на кое отгоре). Тайната на хубавото, гъсто и сито шкембе е много проста. Когато варите шкембето сложете в тенджерата един телешки джолан (може и само кокал без месо, важно е да са останали жилите). Още по-добре ако намерите костни шайби с костен мозък .вече ги продават тук-таме).Джоланът пуска колаген, който сгъстява чорбицата и придава истински вкус.
    Добре е прясното мляко да е сварено предварително иначе може да се пресече. А още по-добре става с хубава течна сметана.
    Видният софийски лакомник и изяждач, певецът Боян Иванов стига даже до крайности - разбива десетина яйца и ги изсипва във врящата тенджера - постига ефекта на курбан чорбата с пресечените яйца.
    В Пловдив правят застройката с кисело мляко и също е вкусно.
    Но винаги само МАСЛО (маргарин е мръсна дума) и никакво брашно.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за съвета, ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  10. на всички майната ви защото трудно спирам да ям.

    ОтговорИзтриване
  11. А какво количество е бульона от шкембето в който добавяте млякото? Макар,че аз го правих едно към гьотора и пак стана.При това от свинско шкембе.

    ОтговорИзтриване
  12. наи -хубавата шкембе 4орба
    става......от....свинско шкембе....!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Свинското шкембе има по-силен вкус, и аз предпочитам такова. И по-лесно се сварява. Но трудно се намира, навсякъде продават само телешко, по-скоро говеждо. Вносно, изпарено, прекалено почистено, няма вкус и аромат.

    ОтговорИзтриване
  14. ot tolkova mnogo recepti se 4udq kak da go napravq tova 6kenbence kakvoto stane blagodarq vse pak na vsi4ki za receptata

    ОтговорИзтриване
  15. добре де ама някой да знае рецепта за преяждане,защото не ми побира повече

    ОтговорИзтриване
  16. и аз го правя така... много точно си описал рецептата. от мен 6++

    ОтговорИзтриване
  17. mnogo dobra recepta.... shkembenceto stana strahotno

    ОтговорИзтриване
  18. Много хубава рецепта, благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  19. az sa6to pravq 6kembe no bez bra6no i vinagi hvarlqm bulqna sipvam 4ista voda i prodaljavam za6toto meri6e parvia bulqn i me gnus da go qm stava strahotna 4orba

    ОтговорИзтриване
  20. бульон се прави от тел, кости най добре джолан !

    ОтговорИзтриване
  21. няма по добро от телешкото шкембе

    ОтговорИзтриване
  22. ....най-добрата рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. za vtori pat i nai dobrata recepta blagodaria blaga

      Изтриване
  23. Страхотна рецепта. Браво! Става много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блага, страхотна рецепта. Току-що направих тази вълшебна телешка шкембе чорба, на която аз никога не съм била любител. Но се вдъхнових и след като я направих, вкъщи започна да ухае приятно. Малко по-късно ще я споделя и аз с читателите на моя блоg, http://www.colourfulplaces.blogspot.com/,
      в който непременно ще спомена и източника. :)

      Изтриване
  24. ....еее..какво да кажа за шкембе чорбата...това направо си е класика в нашата кухня и като се добави и чашка ракия и домашно омесена питка....просто нещата стават много сериозни...Защо ние не основен клуб"Фенове на шкембе чорбата" и освен тук да вземем да се съберем на живо всеки "въорежен с неговата си шкембе чорба" само така можем да обменим опит,и като вкусови качества...хайде компания...

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте.
    Искам да благодаря за хубавата рецепта, шкембето става уникално!
    Поздрави на всички!

    П.П. ...и шкембето, люто, горещо, ми е най-любимото нещо... :))

    ОтговорИзтриване
  26. Аз си мислех ,че е много сложно да се направи такава супа,а то се указа лесна,бърза и вкусна на всичкото отгоре...пък и чесъна мммм..........нямам думи....

    ОтговорИзтриване
  27. Преди малко направих първото си шкембе и избрах тази рецепта!Много рядко попадам на добра шкембе чорба в заведенията...а ето ,че си имам доволно къкрещо количество в тенджерата:)Поздравления и благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Даже в "Гюрлата" не е толкова вкусна като тази от рецептата на Блага. Поздравления за което :)

    http://frognews.bg/news_37638/Patevoditel_na_nai-dobrata_shkembe_chorba_v_Balgariia/

    ОтговорИзтриване
  29. супер лесно и вкусно :)))не вярвах ,че мога да сготвя шкембе чорба камо ли да е вкусна:)))Благодаря ти страхотно добра рецепта:))

    ОтговорИзтриване
  30. Ще правя за пръв път и ще се възползвам от рецептата...благодаря добри хора, четох, посмях се и дано успея в тази мисия!

    ОтговорИзтриване
  31. С кисело мляко шкембето по ме кефи, с прясно ми е малко блудкаво.

    ОтговорИзтриване
  32. Good article. I will be experiencing many of these issues as well.
    .

    My web blog :: garbage disposal disposer insinkerator installation

    ОтговорИзтриване
  33. Hi there Dear, are you genuinely visiting this web page regularly, if so
    then you will definitely take good know-how.


    my web page ... heart rate watch

    ОтговорИзтриване
  34. Generally I do not learn article on blogs, however I would like to say that
    this write-up very compelled me to check out and do it!
    Your writing style has been amazed me. Thank you, very great
    article.

    Also visit my blog post exercises for abs

    ОтговорИзтриване
  35. This is really attention-grabbing, You are an excessively
    skilled blogger. I have joined your rss feed and stay up for in search of
    extra of your wonderful post. Also, I've shared your web site in my social networks

    Here is my web-site - heart rate monitor in order

    ОтговорИзтриване
  36. I got this web page from my friend who told me about this
    web site and now this time I am visiting this
    website and reading very informative posts at this place.


    Here is my web blog: 2009 mazda rx 8

    ОтговорИзтриване
  37. Offfffffff mlqkoto kum shkembeto li se dobqvq, ili vuv tigana s zapurjeniqt luk i brashno??? Malko ne qsno se obqsnqva ilim az nerazbiram?

    ОтговорИзтриване
  38. Za purvi put shte pravq shkembe chorba i neznam kak da q napravq!:D

    ОтговорИзтриване
  39. Ненчо Гроздев16 ноември 2013 г., 9:38

    Здравейте!Рецептата на Блага е супер!Аз съм от Варна.Имаме си едно заведение в кв."Младост",казва се "Гюрлата".Там правят най-хубавото шкембе в града,да не кажа в страната.Просто не ти се иска да спреш да ядеш.Та рецептата на Блага се доближава максимално до тази на "Гюрлата".Направих я и много ми хареса.Правя свинско шкембе и добавям 3-4 кубчета телешки бульон.Става страхотна шкембе чорба.А който не иска да му мирише на шкембе му препоръчвам да си загрее вода,да добави малко масло,ако му мирише чесъна,да не слага и ако надроби малко хляб и сирене хубава попарка ще стане.А на тия,които махат първи бульон,че втори бульон,ще им кажа,че това е кощунство с хубавия животински субпродукт.Хайде де,на калпавия....моряк водораслите му пречели.Поздрави от Варна!

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря ти, страхотно добра рецепта.
    Стана много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  41. Много добра рецепта,правя шкембе чорба за пръв път и стана много вкусна!Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  42. Аз пък си купувам около 2 кг.т.шкембе и около1кг.т.стомах/за мен все си е шкембе/,НЕ го мия-нарязвам го/японските ножове пасти да ядат / и го слагам в тенджера с дебело дъно/подсолената вода да го покрие един пръст/вечерта да заври и намалявам котлона на 1,и си лягам да спя.НЕ използвам тенджера под налягане за готвене/променя отвратително вкуса на всяко ястие/само за самогон/.На сутринта кипвам на око около 1,5л. прясно мляко и го добавям към вече свареното на масло шкембе.Запържвам Масло сол и червен пипер и като исключа котлона го добавям към шкембето. Да уточня- 1.Мляко само домашно, 2,Масло винаги мандраджийско/ако няма домашно/ДА мирише на масло а не тези боклуци които уж са масло. 3.Колкото по мръсно е шкембето толкова по вкусно става-не го мийте.Мийте си ръцете.

    ОтговорИзтриване
  43. послеслов-Забравих да спомена накълцаният/не счукан/чесън със сол и задължително винен оцет и печени смляни люти чушки-Да Ви е сладко

    ОтговорИзтриване