шута, шуто, мн. шути, прил.
Диал. Без рог. Шута овца.
Не знам какво общо може да има определението в "Български тълковен речник", но така баба ми Веска наричаше сос, приготвен от запържено брашно, плюс (може и без) подправки, с който заливаше пържена риба или месо. Мазнината тогава, а и сега, беше/е скъпа и се оползотворяваше веднага.
Приготвяне:
В мазнината в която сме пържили месо, риба или зеленчуци добавяме 2-3 с.л. брашно, изпържваме до златисто, прибавяме малко вино,(ако има), вода до приемлива консистенция, сол, черен и червен пипер, и заливаме готовото ястие. Може да се поднесе и в сосиера.
Правя соса често, когато готвя "нездравословно", но в повечето случаи, освен гореспоменатите
продукти, добавям заквасена сметана, настърган кашкавал и чесън на гранули.
Няма коментари:
Публикуване на коментар