събота, 4 април 2009 г.

"Шута чорба"


           шута, шуто, мн. шути, прил.
           Диал. Без рог. Шута овца.

     Не знам какво общо може да има определението в "Български тълковен речник", но така баба ми Веска наричаше сос, приготвен от запържено брашно, плюс (може и без) подправки, с който заливаше пържена риба или месо. Мазнината тогава, а и сега, беше/е скъпа и се оползотворяваше веднага.
            
     Приготвяне:
        В мазнината в която сме пържили месо, риба или зеленчуци добавяме 2-3 с.л. брашно, изпържваме до златисто, прибавяме малко вино,(ако има), вода до приемлива консистенция, сол, черен и червен пипер, и заливаме готовото ястие. Може да се поднесе и в сосиера.
        Правя соса често, когато готвя "нездравословно", но в повечето случаи, освен гореспоменатите 
продукти, добавям заквасена сметана, настърган кашкавал и чесън на гранули.




            


          


Няма коментари:

Публикуване на коментар