събота, 6 юни 2009 г.

Обичате ли мариновано сирене?


Признавам си, много обичам сирене. Всякакво. А маринованото ми е сред предпочитаните защото мога да го овкуся по желание. Предлагам ви една примерна рецепта, като всеки може да използва подправки по свой вкус.


Продукти:

500 г сирене (Дунавия или Фета)
няколко скилидки чесън - смачкани или скълцани
1 ч.л. черен пипер на зърна
1/2 ч.л. семена от кориандър
1 дафинов лист
люти чушки - по желание и на вкус
100 г сушени домати- ситно накълцани
200 г маслини - ситно накълцани
магданоз ситно нарязан
500 мл зехтин

Приготвяне:

Сиренето се нарязва на кубчета. Черният пипер и кориандърът се счукват леко в хаванче.
Нареждате сиренето в голям буркан, (или подходящ съд с капак), като между редовете се слага натрошен дафинов лист, нарязан чесън, сушени домати, черен пипер, кориандър, магданоз, лютите чушлета и маслините.
Налива се зехтин, който трябва да покрива напълно продуктите и бурканът се затваря плътно с капак. Оставя се да престои две седмици.
Готовото сирене се поднася като се маже върху горещи препечени филийки. Отгоре се поръсват няколко капки от ароматизирания зехтин.

Ако не ви се чака две седмици :), след най-малко 5-6 часа, можете да гарнирате с ароматизираното сирене зелена или доматена салата, или да го консумирате като мезе. Овкусеният зехтин се ползва и за приготвяне на салатен дресинг.




1 коментар:

  1. Ще го направя това сирене, когато нямам в къщи, започвам да сънивам сирена, сиренааа. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване