вторник, 2 юни 2009 г.

Морковен кекс


Не помня вече на кого бях обещала да публикувам рецептата за морковеният кекс на баба ми Елена. Ето го и него с малко закъснение. Рецептата е почти оригиналната. С течение на годините съм заместила ябълковият оцет с бял балсамико и добавих плънка от сирене крема. Дано Ви хареса.


Продукти:

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. хлебна сода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.ч. разтопено краве масло
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. мед
2 ч.л. бял оцет балсамико
канела и ванилия на вкус
3 ч.ч. настъргани, леко задушени в малко масло моркови
1/2 ч.ч. нарязани ядки по избор
1/2 ч.ч. нарязани сухи плодове по избор

За плънката:

250 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. настъргани ябълки или друг плод по избор

Приготвяне:

Пресейте сухите съставки в голяма купа. Добавете течните и миксирайте.
Отделно пригответе плънката.
В намазана кексова форма изсипете половината тесто. Разпределете плънката върху него и внимателно добавете останалото кексово тесто. Печете на 180-200 гр до готовност, като проверявате с дървено шишче. Поръсете още топлият кекс с ванилова пудра захар.

Бон апети!








Няма коментари:

Публикуване на коментар