събота, 11 април 2009 г.

"Панетулич" ;) - руско-италиански козунак


     С домашните козунаци, допреди 15-20 години, имах променлив успех.  Наближаването на Великден ме изправяше пред дилемата - да се пробвам ли пак с козунака или да купя от фурната. Ама дом който на Великден не ухае на козунак...
     Хиляди благодарности дължа на колежката ми Ния, че малко преди да се пенсионира ми даде рецептата за Panetonne - вид италиански козунак.Научила я от сестра си, когато и ходила на гости в Генуа. От леля си пък имах и тази за руския Пасхален кулич. Направи ми впечатление, че са доста сходни та реших да ги комбинирам. И от както  пека "Панетулич"  :) , проблем с великденския козунак нямам. 
 
     Продукти  

800 гр  брашно 
200 гр  масло
250 гр  сушени плодове,(няколко вида)
200 гр  стафиди
100 г филирани бадеми - половината в тестото, другите за наръсване
200 гр  захар
2 ч.ч. течна сметана
8  жълтъка
2/3 оп.  мая
лимонова кора, портокалова кора
ванилия
Може да добавите в тестото и предварително леко задушен в масло шафран, придава много приятен аромат и специфичен жълт цвят.

    

    Приготвяне

    Разтваряте маята в чаша сметана и омесвате твърдо тесто с половината брашно. Оставяте да втаса и когато увеличи обема си двойно, добавяте последователно: разбитите с маслото и захарта жълтъци, останалато брашно, сметана, нарязаните на кубчета плодове, стафидите и половината бадеми. Тестото се омесва старателно, (голямо месене пада :) и отново се оставя да втаса.
    Втасалото тесто се премесва още веднъж и се поставя във високи форми, (може и в тенекиени кутии от бисквити, от  сухо мляко или нескафе), намазани с масло и облицовани с хартия за печене. Трябва да стига до половината. Когато се надигне до към 3/4 от височината на формата и по повърхността се появят мехурчета, се маже с разбит в сметана белтък, и се поръсва със захар и останалите бадеми.
     Пече се на 180 градуса около 45-50 мин. Проверявайте с клечка за зъби или дървено шишче. Ако се опасявате, че ще загори, когато стане златист, покрийте с алуминиево фолио или намалете фурната отгоре.
     От формите се вади след 10-15 мин , отстранява се хартията за печене и се оставя върху решетка.
     Бон апети!


1 коментар:

  1. Women continue to welcome last week's discovery of female farmacia on line with open, er, navigation, and frankly it doesn't serve anybody well.

    Hugo Malaspina, MD, former president of the Japan Foundation of Sexual
    Health and Behaviour has recently revealed all sorts of guesswork - especially about women's sexuality. Some women apparently see a change after ten days, but rather on the job, but as it stands this is simply not worth it too.

    my web blog blogspot.co.uk

    ОтговорИзтриване

Click to get cool Animations for your MySpace profile