неделя, 5 април 2009 г.

Дроб-сърмата на баба ми Елена

  






     Баба ми Елена. Или както е прието във Варна, от варненци, а не варналии, маминка. Маминка, звучи и мило, и сладко и някак обсебващо, като че е по-близка от майка. Затова за моя внук съм баба. 
     Спомням си как дядо ми Кольо се връщаше късно  и пийнал след среща с колеги и приятели и пееше отвън „Отвори ми бело Ленче вратата”...
     Те бяха любопитна двойка. Той – висок, строен, изпъкващ с мургавата си красота – истински мъж. И тя – дребна, прелестна, бяла, руса и с две различни очи,(чакъреста) – едното небесно синьо, а другото наполовина синьо, наполовина кафяво.
     И легендите,(а може би истини), как се връщал от път,(той беше капитан, моряк по призвание), с три файтона – на единия той, на втория шапката и бастуна, и на третия багажа с армаганите.
     Моята маминка  беше невероятна домакиня, жена за чудо и приказ. Градината  и - великолепна  – разкошни цветя, плодни дръвчета, и всякакви зелении. Плетеше – на една, на две и на не знам колко още куки, колекционираше порцеланови фигурки и играчки. А как готвеше!...
     Каквото знам за готвенето, повечето е запомненото от моментите, когато готвехме заедно. Не че аз имах особен принос. Пращаше ме в градината да откъсна подправки – само листенца! - , да купя от бакалията,( на кюшето до млекарницата), продукти, които са и нужни, а ги няма в хладилника.
     Обещавам да ви публикувам някои от рецептите на маминка Ленче.
     Започвам с нейната  ненадмината „Дроб сърма”. Някой може да каже, че това не е оригиналната национална рецепта. Ами да, това е нейната, и според мен, най-вкусната. Така я приготвям и до днес.


     Продукти:
     един комплект агнешки дреболии
     500 г агнешко от бошлука – месо от коремните стени
     1 голямо агнешко було, ако има и 2
     1/2 ч.ч. ориз
     ½ ч.ч. зехтин,(може олио или краве масло)
     5 връзки пресен лук – тя казваше, че с по-малко не е така вкусно J - мисля си че може и с 3
     1 връзка пресен чесън
     2 шепи листенца от пресен джоджен(гюзум по варненски)
     1 шепа листенца от магданоз
     1 ч.ч стъргани домати, може доматено пюре или лютеница – 2 с.л.
     червен пипер, лют и сладък
     черен пипер
     сол
     Ако няма було ,( а напоследък никъде не предлагат, освен ако не ви заколят агне на село) – заливка: брашно, яйца, кисело и прясно мляко, и кашкавал + подправки от горните, до консистенция на рядко тесто за кекс
     Приготвяне:    
     Дреболиите и месото,(без черния дроб, че вгорчава ястието – той се пръжва за кратко в краве масло за мезе), се варят в подсолена вода. Нарязват се на дребно. Разбъркват се с полусварения в бульона ориз, накълцаните на ситно зелении, доматите и подправките.
     Ако имате було, нарязвате го на парчета, разстилате го в черпак или малка купичка и пълните със сместа, завивате като сърма. Краищата на булото да са отдолу в тавата. Нареждате сърмите, заливате с мазнината и печете до златисто-кафяво.
     Ако няма було,  сместа се разстила в тава, залива се с мазнината и бульона и се пече. След това се залива с заливка от брашно, яйца, кисело, прясно мляко, кашкавал и подправки и се пече пак до златисто – кафяво. Сервира се с няколко лъжици гъсто кисело мляко на поция.
     Да ви е сладко!





    



10 коментара:

  1. Благодаря, Блага. И аз харесвах на моето мами ястията. Блажени сме ние, че сме запазили тези хубави и вкусни спомени и тетрадки. Очаквам и новите рецепти. Явно в нашия край се готви вкусно, начина е много еднакъв.

    ОтговорИзтриване
  2. Румен Александров6 април 2009 г. в 8:47

    Най-после да прочета, че още един човек не слага черния дроб в сърмата. Масова практика е нашенките първо добре да го сварят (докато стане с консистенцията на тухла) а после добре да го запекат. Уфффффф. Като не забравят и шепа чубрица (отврат).
    А зеленият лук никога не е много, както и магданозът.
    Бива, бива.

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина някогашните домакини се справяха блестящо в кухнята -и госби и десерти и тестени творения -всичко. Моята майка, за съжаление вече покойница, приготвяше невероятно апетитни и вкусни неща-нямаше нещо което да не можеше да направи- ядене, баници, но точени не с готови кори, сладкиши най-различни. Аз се опитвам да бъда на ниво, но дали времето не стига или разчитаме на готовите неща, които никога не могат да се мерят с домашно приготвените,не е така, както когато тя се вихреше в кухнята. Имаше си тетрадка с различни рецепти, която непрекъснато допълваше с нови, ако нещо й хареса- с което са я почерпили на гости или събирания.

    ОтговорИзтриване
  4. Блага, аз също почти от 4-5 месеца пиша свои кулинарни рецепти, добре ще бъде да се допитваме до пускането на нови, за да няма повторяемост. Ето и моя мейл адрес: veracooper@mail.bg Очаквам обаждане.

    ОтговорИзтриване
  5. Разбрах и отговорих, благодаря за отзивчивостта, ще си бъдем взаимно полезни, лек ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко е точно.Но къде е леущяна-ДЕВИСИЛ-
    без тази зеления не е пълна вкусотията.
    Според мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Не мога да приема че дроб сърмата се прави без черен дроб,слагат се всички дреболии.Првилно,кромид и джоджен колкото може повече.Черния дроб се бланшира за 4,5 минути във вряща вода и така не става на подметка.И резултата винаги е чудесен.

    ОтговорИзтриване

Click to get cool Animations for your MySpace profile