понеделник, 4 май 2009 г.

Мармалад от лук

     Ровейки се из кулинарните сайтове, попаднах на една странна рецепта за мармалад. От...лук! Оказа се, че е наистина вкусен. Може да се маже на филийка и да се хапва със сирене, както и да се ползва като гарнитура. Традицията не е това, което беше и българинът е все по-отворен към чуждоземските кулинарни деликатеси. Пробвайте и няма да съжалявате ;)

Продукти:

5 - 6  глави червен лук (известен още като испански лук или салатен лук) 
1/2 чаша-балсамов оцет 
3/4 чаша кафява захар 
1/3 чаша десертно червено вино
1/3 чаша гренадин ( ликьор от нар)
фъстъчено масло
и няколко лъжици зехтин
звездовиден анасон 
канела 

Лукът се нарязва и задушава с фъстъченото масло и  зехтина докато стане прозрачен.
Добавя се захарта, оцета, виното, гренадина и подправките. Къкри около 3/4 час. Опитайте на вкус и добавете, ако е нужно, захар, оцет или вино. Мармалада трябва да добие красив карамелен цвят и балансиран сладко-кисел вкус.
Още топъл се насипва в буркани и се затваря. След изстиване се съхранява в хладилник.
Отлична и много вкусна,  макар и необичайна,  добавка към сирене, скара и печено пиле.

Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Мамка му! това е хубав мармалад (направо красив) и да не забравяме и вкусен! Айде отивам да папам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно. За сладко от патладжанчета бях чувала. Сладко от маслини ядох и все още имам вкъщи, но не знаех, че има и от лук. С удоволствие бих го опитала. Лук не обичам, но просто така за пробата. Пък кой знае може и да ми хареса, а и на домашните също... Наистина изглежда красив мармалад :D

    ОтговорИзтриване